Thursday, July 28, 2011

Home made Lasagna

home made lasagna.. resepi ni sy dah try dua kali dah.. so far mmg sedap..


Bahan – Bahan:

(Untuk lapisan lasagna)

1/2 kotak(7 helai) Kepingan lapisan lasagna :: aku pakai brand bawah ni.. nak pakai brand lain pun boleh.

Cara-cara : Rebus kepingan lapisan tu sehingga kembang.. letak minyak sikit supaya tak lekat.Macam rebus mee spegethi tu jugak kaedahnya.


  • Pastu angkat dan rendam dalam air sejuk.

(Untuk Inti lasagna)

  • 4 ulas bawang putih :: hiris / chop pun boleh
  • Cendawan :: butang or yang kering pun boleh dan kasi hiris lar..
1 tin sos preego perisa traditional :: ni terpulang.. kalau nak jadikan lasagna warna putih beli lar yang perisa cedawan tu..


  • Daging kisar :: Brand Ramly – if takde brand lain pun boleh..janji halal.
  • Lada hitam sikit dan garam.
  • Cara – Cara : Tumis lar bawang putih tadi, naik bau.. masukkan daging pulak.. tumis separuh masak.. masuk sos prego tadi.. dan gaul…
Masukkan cendawan pula, lada hitam/sulah dan garam.. gaul sehingga masak. dan ketepikan.


(Untuk Sos Putih pula)

Cheddar Chesse :: pakai suku dari satu buku tu.. potong dadu



  • 3 sudu besar tepung gandum :: bancuh dengan 1 cawan teh air masak. bukan air teh taw.. jgn kompius..
  • 1 cawan teh susu segar
  • sedikit garam
  • Cara – Cara :: Leburkan semua dalam kuali.. masak sehingga didih dan pekat,

Okay.. bila semua dah ready.. masa untuk penyediaan pulak..

  • Sediakan loyang/bekas kaca tebal/ bekas yang bersesuaian untuk jenis bakar lasagna ni.. if takde guna loyang kek sudah.. cam aku buat.
  • Letak majerin keliling bekas tu… dan lapiskan selapis dengan kulit lasagna yan dah di sejukkan tadi.
lepas tu.. ambil inti daging tadi.. lapiskan kat atas kulit lapisan tadi..

Kemudian lapiskan pula dengan sos putih tadi.. supaya tutup inti atas tadi.

baki cheddar cheese tadi boleh di letak atas lapisan sos putih tu. parut boleh atau nak jadikan slices pun boleh.

Ulang proses lapisan tadi.. sehingga penuh bekas.. atas sekali, jika ada lebih sos putih boleh letak atas lapisan kulit bersama cheese tadi.

Bakar selama 30 minit.


ok siap!

picture & resepi taken from http://greenstrawberryheaven.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

No comments:

Post a Comment