Thursday, July 28, 2011

Ketam Kari Pecah Telur

dah penah bt .. very the marvelous!


Bahan:

Beberapa ekor ketam (perap ngn kunyit n sedikit garam - kemudian goreng.. sekejap je tau)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 paket kecil serbuk kari (ketam/udang/ika)n + sikit air (jadikan pes)
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan (numlaa) - xde pun xpe... kalu ada lg best... ehhehehe
sedikit air asam jawa
2 biji telur (dipukul sekejap)
Sedikit daun kari
Garam dan gula (i x pakai pak aji lgsg)

Cara:
  1. Goreng ketam terlebih dahulu... ketepikan...
  2. tumis bahan tumbuk hingga naik bau...
  3. masukkan pes kari dan kacau hingga sedikit garing
  4. masukkan air asam jawa... sikit je tau... kalu guna adabi punya pes... dlm setengah sudu kecik jer..
  5. masukkan sos ikan dan sos tiram...
  6. masukkan telur dan kacau cepat2... biar jd mcm scrambled egg
  7. last letak ler garam dan gula... secukup rasa... (kuantiti ikut pengalaman sndri jer... ehheheheh)
Bila kuah sedikit kering, letakkan ketam goreng tadi dan daun kari. Balik-balikkan supaya semuanya sebati. Tutupkan api dapur.

picture n resepi taken from http://bengelina.blogspot.com/2010/08/resepi.html

No comments:

Post a Comment