- 6 batang cili padi
- 6 ulas bawang putih
- 1 tin susu sejat F&N
- 3 biji KUNING telur masin
- 5-6 sudu besar mentega (i suka pakai brand buttercup)
- 5 ekor ketam sederhana besar
- Sedikit minyak untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
Caranya :-
- Letak sedikit minyak dan goreng ketam yang telah dipotong dengan api kecil. Tutup kuali dengan tudung kuali dan biarkan lebih kurang 10-15 minit sampai ketam masak. Lepas tu tutup api.
- Sementara tunggu ketam masak, hiriskan bawang putih dan ketukkan cili padi.
- Sediakan kuali yang lain, buka api kecil dan masukkan mentega. Bila mentega dah cair, masukkan bawang putih dan cili padi. Gaul sebentar.
- Tuang susu sejat dan kemudian masukkan kuning telur masin (peringatan: kuning telur masin sahaja tau. Tak sebut langsung part putihnya tau). Lenyek-lenyekkan kuning telur masin tu sampai hancur.
- Sepanjang proses penyediaan ni, pastikan tangan tu sentiasa menggaulkan kesemua bahan tanpa henti.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kemudian masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
- Gaul sehingga sebati.
- Tutup api bila kuah / creamy sudah sedikit pekat dan mendidih. Jangan biarkan terlalu lama mendidih nanti creamy nya jadi kering dan terlalu pekat.
- Sedia untuk dimakan sehingga menjilat mangkuk (eh! Hehehe).
Cadangan pemakanan : Makan Creamy Butter Crab bersama-sama Nasi Goreng Cina (mantop!)
No comments:
Post a Comment