Wednesday, August 3, 2011

Ikan masak asam simple

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan kembong batu (ikan kembong jenis pendek2 bersaiz sederhana)
3 biji cili hijau, belah 2 setiap satu
2 keping asam gelugor (letak 1 pun ok)
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
Air secukupnya
1/4 camca teh serbuk kunyit
1 kiub pati ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan kembong batu, disiang, cuci bersih dan toskan. Tuang air secukupnya dalam periuk, anggaran 800 ml, masukkan hirisan bawang, bawang putih, serbuk kunyit, kiub ikan bilis, asam gelugor dn juga cili hijau. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan, tambah garam secukup rasa dan jika suka boleh juga renjiskan sedikit serbuk perasa (mat tak guna sebab dah ada kiub ikan bilis). Masak hingga ikan masak, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi, sambal belacan dan ulam2man....
taken from: http://www.tiffinbiru.com/search/label/Ikan

No comments:

Post a Comment