Friday, August 12, 2011

Pizza Seafood

Untuk topping :

* 7 -8 ekor udang basah (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
* 1 biji putih telur
* tepung goreng kentucky

Cara-cara : Celupkan udang dgn telur dan salutkan dgn tepung tadi dan goreng sehingga masak. Ketepikan.

Untuk Sos Keju :

* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sb mentega
* 1 sb tepung gandum + 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
* 125 gm cream cheese
* sedikit lada sulah
* garam

Cara-cara : Cairkan mentega di dlm periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju/keju parut. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah dan garam. Kacau lagi hingga pekat.

Lain2 bahan2 topping :

* crabstick
* sos tomato
* mayonis
* oregano
* capsicum (didadukan)
* tomato(didadukan)


Doh Pizza :

* 2 cawan tepung roti
* 2 sk yis mauripan
* 90 ml air suam
* 70 ml susu segar suam
* 1 sk garam halus
* 2 sb gula
* 1 sb marjerin
* 1 sb susu tepung

Cara-cara : Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dlm satu bekas besar dan gaulkan rata2. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik. Kemudian rehatkan doh(tutup dgn kain lembab) selama 1 jam. Panaskan oven pd suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk2 sedikit doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang yg digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pd dulang tersebut dan letakkan doh tadi di dlmnya. Ratakan. Cucuk2 sedikit dgn garfu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.

untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti udang, crabstick dan bahan2 lain. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.

Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2009/08/seafood-pizza.html#ixzz1UnRkr8ll
Under Creative Commons License: Attribution


No comments:

Post a Comment