- 2 ekor ikan cencaru.......dibuang perut & dibersihkan serta dibelah tepi
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 batang serai
- 2-3 tangkai cili kering...dibuang biji & rendam seketika dengan air panas
- 4 biji bawang merah/1/4 labu bawang besar
- sedikit belacan
- 1 sudu teh gula
- garam secukup rasa
- Sedikit air perahan lemon/limau nipis
* 1 cawan kelapa yang diparut halus......ida pakai kelapa kering
Cara-cara:
- Lumurkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit & garam....ketepikan dulu
- Kisar semua bahan hingga hancur
- Gaul bahan kisar bersama kelapa
- Sesudah cukup rasa,sumbat bahan atas ke dalam ikan yang dibelah tepi tadi.
- Bakar sehingga masak...sedap dimakan ketika masih panas bersama nasi putih,lauk-pauk dan sayur-sayuran yang lain.
No comments:
Post a Comment